Salina Turda
Home

Salina Turda

Plasată la poalele munților Apuseni și apreciată de turiști din diverse colțuri ale lumii, regiunea Turda are o istorie impresionantă și oferă numeroase obiective de vizitat.
Un tur prin zonă îți va da prilejul să descoperi Centrul Medieval cu ale sale fermecătoare clădiri baroce și maghiare, Muzeul de Istorie, unde poți vizita Lapidarul Roman, Epoca Migrațiilor, Perioada Medievală și Modernă și Expoziția de Arheologie.

Salina Turda –  Palatul de Sare din Transilvania

 

Cel mai important punct de atracție este Salina Turda. Pentru ce vin turiștii aici? Ei bine, pentru a admira frumusețea salinei și pentru a beneficia de remediul natural contra afecțiunilor respiratorii, locul devenind un adevărat centru de tratament și recuperare.

Cercetătorii spun că depunerea formațiunilor cu sare din bazinul Transilvaniei, a avut loc în urmă cu 16 milioane de ani. Situat în partea de N-E a orașului Turda, zăcământul se întinde pe o suprafață de aproximativ 45 km2. Grosimea medie a sării atinge 250 m iar în zona axială a cutei diapire grosimea sării depășește frecvent 1200 m. Rezerva geologica de sare de la Turda este estimată la 38.750 milioane tone.

Astăzi Salina Turda este împărțită în mai multe galerii deschise turiștilor precum mina Rudolf, mina Iosif – sala ecourilor, mina Terezia, mina Gizela și mina Anton, alături de multe alte colțuri ale căror povești așteaptă să fie descoperite de turiști.

Turiștii se pot bucura în Mina Rudolf și Mina Terezia de: piste de golf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal, volei sau handbal, locuri de joacă pentru copii, bowling și un amfiteatru cu 200 de locuri, cu scaune încălzite. Nu trebuie ratată nici priveliștea superbă pe care o puteți surprinde dacă urcați în roata uriașă, cu șase gondole.

În Mina Terezia există inclusiv un lac, format în urma infiltrării precipitațiilor de la suprafață. Poți închiria bărci pentru plimbări line, chiar de pe insulița formată în mijlocul lacului sau poți surprinde de aici imagini cu întreaga salină.

Alte obiective de neratat dacă ajungeți la Salina Turda

 

Castrul de la Potaissa, aflat pe Valea Arieșului, lângă vechiul oraș roman Potaissa, este cel mai mare castru militar din Dacia romană, construit de către legiunea a V-a Macedonia. În zona de vest au fost construite termele, unde soldații romani își tratau diferitele afecțiuni reumatice. Se spune că de regulă femeile aveau voie să își facă baie aici dimineața, iar bărbații după-amiaza. În centrul castrului se afla o basilica legiones, unde soldații îl venerau pe zeul oriental Mitras, considerat protector al armatei romane.

Rezervația natural Cheile Turzii protejată de UNESCO este un alt obiectiv demn de fotografiat. Defileul făcut de Valea Arieșului în Munții Trascău s-a format prin erodarea rocilor de calcar de către râul Hasdade. Este una dintre cele mai bune zone de alpinism din România și se întinde pe o suprafață de peste 1.350 m și 200 m înălțime. Impresionant aici este și relieful carstic sălbatic, unde se găsesc 1.000 de specii de plante și animale.