Regiunea Moldova
Home

Regiunea Moldova

Moldova este o experiență inedită de cultură, tradiții și obiceiuri autentice românești în mijlocul naturii sau cel puțin asta consideră turiștii care vizitează această regiune a României. Pentru români însă aici este adunat farmecul nesfârșit al naturii, al podgoriilor cu vin dulce, al oamenilor care păstrează obiceiuri arhaice și sute de biserici unde mii de pelerini ajung anual.

Trebuie precizat că regiunea Moldova nu este aceeași cu Republica Moldova sau Basarabia, fost teritoriu românesc, separat actualmente de România și devenit stat independent. Regiunea Moldovei în care vă invităm să călătoriți se află în nord-estul României între Carpați și râut Prut.

Spectaculoasele Chei ale Bicazului și Lacul Roșu, cel mai mare lac natural montan din România, situat la poalele Munților Hășmașu Mare vor face orice turist să-și pregătească aparatul de fotografiat pentru a surprinde frumusețea peisajelor.

Cel mai mare și important oraș din regiunea Moldovei este orașul Iași. Aici s-a deschis prima universitate din România (Universitatea Al. Ioan Cuza), primul muzeu memorial literar (Bojdeuca lui Creangă), cel mai vechi teatru (Teatrul Național Vasile Alecsandri) și prima gradină botanică (Grădina Botanică Anastasie Fătu). Piețele largi, arhitectura superbă, muzeele cu exponate de mare valoare și viața universitară animată, au transformat acest vechi oraș într-una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Orașul este numit și “Mica Romă” datorită așezării pe șapte coline sau “Orașul celor 100 de biserici” datorită numeroaselor lăcașuri de cult.

 

Turiștii pot pătrunde în atmosfera secolului XIX ce învăluie interiorul Palatului Cuza de la Ruginoasa, unde o hologramă a principelui Alexandru Ioan Cuza, le vorbește oaspeților. De asemenea interesant este și Castelul Sturdza de la Miclăușeni cu ale sale decorațiuni neogotice exterioare unice în România și picturi interioare în stil Art Nouveau. Aici există de asemenea cel mai mare parc dendrologic privat, cu o suprafață de 30 ha. În trecut se cultivau aici citrice, plante exotice și palmieri.

De la prima vedere însă, oricine se va convinge că în Moldova credința este foarte importantă, zona fiind recunoscută pentru cele mai multe biserici din țară, unele chiar vechi de sute de ani – Agapia, Văratec, Neamț, Sihăstria, Secu. De asemenea, bisericile și mânăstirile din zona de nord a Moldovei – Bucovina sunt ctitorii domnești unice în lume prin arhitectura lor cele mai recunoscute fiind: Sucevița, Bogdana, Pătrăuți, Voroneț, etc. Mănăstirile pictate din Bucovina sunt incluse în patrimoniul UNESCO, pentru unicitatea lor. Albastrul de Voroneț folosit la picturile frescelor exterioare ale mănăstirii Voroneț este unic în lume, nuanța fiind asemănătoare cerului senin, locașul fiind supranumit Capela Sixtină a Răsăritului.

O experiență inedită în Moldova este o călătorie pe șine cu Mocănița Huțulca și o oprire la Muzeul Oului din Moldovița, unic în țară și chiar în lume prin valoarea artistică a exponatelor. Muzeul deține colecții impresionante cu ouă încondeiate, decorate în zeci de modele și motive folclorice, una dintre tradițiile cu care românii se mândresc.

Nu în ultimul rând, vizita în Moldova ar trebui să includă oprire în regiunea Marginea, la atelierul de ceramică neagră, pentru a vedea ultimii olari tradiționali în acțiune, și un binemeritat popas la Hanul Ancuței, un simbol al zonei, pentru a gusta preparate din bucătăria tradițională moldovenească.