Economia României
Home

Economia României

R omânia este una dintre cele mai vibrante economii din Uniunea Europeană, recunoscută pentru ritmul rapid de dezvoltare economică și pentru forța de muncă înalt calificată, afinitatea spre tehnologie și internet, fiind supranumită “Tigrul european”, atât înainte cât și după criza economică.
După o perioadă de tranziție sinuoasă la economia de piață, odată cu aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, România a început să sprijine și să dezvolte o clasă de mijloc și să combată activ sărăcia ce era răspândită în acel moment în mare parte a țării.
Acum, în calitate de membră a Uniunii Europene și NATO, România este acum un factor de stabilitate și dezvoltare în regiunea centrală și de est a Europei, fiind și a 41-a economie din lume și o destinație propice pentru investiții. Centrul economic este reprezentat de regiunea București-Ilfov, regiune ce ocupă locul 31 în topul celor mai dezvoltate regiuni din Uniunea Europeană.

De-a lungul timpului țara noastră a atras investitori cu renume mondial ce activează într-o multitudine de sectoare economice, precum: Renault și Ford (Industria auto), IBM, Oracle și Ericsson (IT&C), OMV și Exxon-Mobil (Industria petrolieră), Kaufland și Carrefour (Industria de retail).

Relațiile economice dintre România și Coreea de Sud

Republica Coreea reprezintă a 2-a piață de destinație a exporturilor românești în Asia, România fiind al 18-lea partener comercial al Republicii Coreea din rândul țărilor UE.

  • În România operează 243 societăți comerciale cu capital sud-coreean, volumul total al investițiilor sud-coreene în România însumând 235 milioane $.
  • Principalele domenii de cooperare economică sunt: construcții de mașini, șantiere navale, industria chimică, telefonie etc.
  • Cele mai importante investiții aparțin firmelor Hanjin Shipping Co. Ltd. (agricultură), Dongyang E&P Inc. (producția de motoare, generatoare şi transformatoare electrice), Hanil Electronics Co. Ltd. (calculatoare şi echipamente periferice), Joongbo Chemical Ind. Co. Ltd. (reciclare deșeuri ne-metalice), Doosan (construcții de mașini grele), Samsung (producția de oțel şi monitoare LCD, prin Hanil Electronics).

Relațiile culturale dintre România și Coreea de Sud au început în 1991 prin semnarea Acordului de colaborare culturală încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea, ce prevede programe periodice de schimburi – săptămâni ale filmului, spectacole artistice şi expoziții de artă, donații de carte, etc.

Pentru dezvoltarea continuă a acestui Acord, începând cu anul universitar 2004-2005, la Universitatea București se studiază limba coreeană, ca a doua specializare, existând şi un program de masterat în studii asiatice (chineză, japoneză şi coreeană). Astfel, Universitatea București primește, în baza unei înțelegeri încheiate cu Universitatea Hankuk, un lector de limba coreeană.

 

De ce este România una dintre cele mai bune destinații pentru investiții?

  • Creștere economică susținută: În 2017, PIB României a crescut cu 6,9%, una dintre cele mai mari rate de creștere din UE, iar prognozele pentru următorii ani arată un trend la fel de susținut.
  • Forța de muncă înalt calificată: 97% dintre elevii români studiază cel puțin două limbi străini, existând în ultima vreme un interes sporit pentru limbile străine asiatice.
  • Mediu de afaceri primitor: România ocupă locul 45 în topul Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri (poziție ce se situează în fața unor țări mult mai dezvoltate).
  • Poziționare geografică strategică: Nod de legătura între 3 mari piețe: Uniunea Europeană, CSI (Comunitatea Statelor Independente) și Orientul Mijlociu.
  • Sectorul IT&C este noua noastră mândrie: România ocupă a cincea poziție la nivel global în ceea ce privește viteza conexiunilor fixe la internet, iar studenții români din domeniul STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) au o reputație internațională foarte bună, fiind câștigători a numeroase olimpiade.