DESPRE COREEA
Home

DESPRE COREEA

Pentru români, Coreea de Sud este unul dintre cele mai bune exemple asiatice de ingeniozitate, perseverență și organizare, o țară cu istorie milenară fascinantă care a știut să-și păstreze specificul național, chiar și după lunga influență chineză și japoneză.
Cel de-al Doilea Război Mondial a transformat Coreea într-o țară săracă, preponderent rurală așa cum era și România până în prima jumătate a secolului 19. Nordul țării a intrat sub dictatura comunistă, iar sudul a reușit să-și păstreze independența. În doar câteva decenii, Coreea de Sud s-a transformat într-o putere economică mondială, cu un standard de viață ridicat și monumente arhitecturale care impresionează lumea întreagă. Combinația extraordinară dintre monumentele istorice milenare, clădirile moderne ultra-tehnologizate și peisajele naturale variate fac din Coreea de Sud o destinație turistică vizitată anual de milioane de oameni.
Distanța dintre România și Coreea de Sud este de aproximativ 8000 km, zborul între cele două țări prietene durând 10 ore. Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a intra în Coreea de Sud dacă fac călătorii în scop turistic ce nu depășesc 90 de zile calendaristice. “Țara dimineților liniștite” se învecinează la nord cu Coreea de Nord și este înconjurată de Marea Japoniei la est, Marea Galbenă la vest, iar Strâmtoarea Coreei o desparte de Japonia.
De asemenea, Coreea de Sud (Republica Coreea) stat suveran din Asia de Est, ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Seoul, un loc modern, cosmopolit și cu o economie puternică, fiind considerat a doua metropolă din lume ca mărime. Turiștii sunt fascinați de templele budiste vechi de sute de ani, restaurantele tradiționale și clădirile vechi, zgârie norii și construcțiile ultra-moderne imense. Orașul pare că nu doarme niciodată, cu agitație atât noaptea cât și ziua. Cea mai vizitată atracție din Seoul este Palatul Deoksugung, vechea reședință a familiei regale coreene, alături de vechile capitale Gyeongju și Buyeo care dețin monumente vechi și vestigii ale trecutului țării.
Aproape totul în Coreea de Sud se centrează pe Seoul, întins peste colinele din preajma Râului Han, capitala țării de mai bine de 600 de ani și cu o populație de peste 10 milioane de locuitori. Dezvoltarea economică fenomenală din anii ’70 a transformat orașul într-unul din hub-urile tehnologice ale lumii, iar multe dintre palatele regale sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Alături de panorama urbană vizitatorul se poate bucura de o bogăție uimitoare de peisaje naturale și atractii culturale. Turiștii sunt atrași de parcurile nationale Hallasan și Seoraksan, templele buddhiste din Gyeongju, relaxare pe plajele din Busan sau din Insula Jeju, schiat pe pantele muntelui Gangwon-do, câmpiile verzi acoperite de orezării.

Insula Jeju este destul de populară și ea, fiind o zonă cu peisaje spectaculoase, vârfuri vulcanice și o infrastructură turistică bine dezvoltată. Nu ar trebui ratate nici vizite la cascada Cheonjiyeon sau muntele Hallasan.

Munții Baekdudaegan sau marile orașe ale Coreei de Sud, Busan, Incheon sau Daegu sunt alte atracții turistice importante ale acestei țări. Din topul atracțiilor care-i mai atrage în Coreea de Sud pe români și turiști din întreaga lume sunt: Castelul și Fortăreața Hwaseong, Craterul Vulcanic Ilchulbong, Grota Seokguram, Palatul Gyeongbokgung, Parcul Național Seoraksan, plantațiile de ceai din Boseong, Podul Gwangan, Templul Bulguksa, Tunelul de Lavă Manjangg, Templul Haeinsa.

Cultura și artele coreene au fost puternic influențate de contactul cu China. Budismul a dominat astfel, viața coreeană începând din secolul VII și până în secolul XII, influențând inclusiv artele. Aici există multe budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și opere de artă care fac din turismul să înflorească răsunător în Coreea de Sud. Dinastia Koryo a ajutat foarte mult lumea artistică lăsând moștenire opere de artă arhitecturală valoroase, iar poveștile din folclor, muzica, poezia și teatrul, fac parte din tradiția budistă și cea confucianistă.

Dar Coreea de Sud nu ar fi la fel de fenomenală fără mâncărurile sale remarcabile și variate ca țara însăși. Kimchi reprezintă emblema bucătăriei coreene, considerată cea mai sănătoasă mâncare tradițională grație conținutului ridicat de fibre și vitamina C. Alături de Kimchi, dintre gustoasele preparate coreene la loc de cinste doenjang (pastă fermentată de soia) și Namul (verdețuri de munte). Toate felurile de mâncare coreeană se servesc în același timp, numărul tradițional de mâncăruri care se găsesc la masă pornind de la 3 în cazul familiilor mai sărace și ajungând la 12 pentru membrii familiei regale. Preparatele se bazează pe consumul de orez, legume, tăiței, tofu, pește, alge și carne de pui, porc și vita. Condimentarea mâncării se face cu usturoi, ghimbir, sos de soia, ceapă verde și ulei de susan, zahăr și oțet de orez. De asemenea, coreenii au adoptat din China și Japonia principiul celor cinci gusturi-dulce, acru, iute, sărat și amar. Nu degeaba și românii apreciază localuri precum restaurantul Seoul din București, unde se pot bucura de mâncarea coreeană tradițională, gătită cu multă pasiune.

Coreea de Sud este o destinație care oferă surprize indiferent de anotimpul în care alegi să o vizitezi. Iată ce are special fiecare perioadă a anului:

Primavăra are aceeași durată ca în România și temperaturi perfecte pentru plimbările în natură.  Florile de cireș, forsythia, azaleele, magnoliile și liliacul se pot observa peste tot timp de aproximativ 3 luni.

În Coreea de Sud, primăvara, au loc cele mai frumoase festivaluri. Gwangyang International Maehwa Festival este organizat la sfârșitul lunii martie și se desfășoară printre cei mai mulți arbori de prun din Coreea.

În luna aprilie are loc Jinhae Gunhangje Festival sau Festivalul Florilor de Cireș, perioadă în care te poți plimba printr-un tunel de cireși înfloriți și te poți bucura de culorile și mirosul cireșilor.

Luna iunie dă startul verii și tine până la final de august, cu o temperatură cuprinsă între 20 și 26 de grade Celsius. Vara au loc foarte multe festivaluri în aer liber, cel mai cunoscut la nivel internațional fiind Boryeong Mud Festival. După cum îi spune și numele, pe perioada acestuia ai parte de mult noroi (lupte, bai, masaje). Desigur, seara petrecerea se muta pe plaja, unde vă așteaptă focurile de artificii și muzica de calitate.

Un alt motiv să vizitezi Coreea vara este Busan Sea Festival, care se întinde pe 6 plaje, care au tematici și activități diferite. Pentru o vacanță interactivă, îți recomandăm să încerci să parcurgi toate plajele și activitățile pregătite.

Preparatele cele mai apreciate pe timp de vara sunt: supa de pui răcită în zeama de ginseng, mini-clătitele și prăjitura de orez, dar și perișoarele de orz în punch omijja, pregătit din chili verde, maneul-jangajji sau myeongnanjeot.

Toamna, renumită pentru nuanțele portocalii și peisajele superbe pe care le oferă, este înfrumusețată de cerul albastru și clar. Este sezonul recoltelor și de aceea este indicat să vizitezi și satele tradiționale în care s-au păstrat obiceiurile din strămoși.

Cea mai importantă sărbătoare pentru coreeni este Chuseokul, atunci când membrii familiei se întorc acasă pentru a fi aproape de cei dragi. Toamna se mănâncă gaeseong mu-jjim, bambap, susam-naengchae, și yukgaejang.

Iarna atracțiile Coreei sunt regiunile muntoase din Gangwon-do, locul care este acoperit de un covor de zăpadă, oferind o priveliște superbă. Dacă vizitezi Coreea iarna,  trebuie să participi la Gimjang, cel mai important eveniment ale perioadei, atunci când se prepară gimjang Kimchi-ului, preparat ce trebuie gătit cu atenție pentru a rezista toata iarna.

Bucură-te de anotimpul preferat în Coreea de Sud, dar nu uita să imortalizezi momentele speciale și peisajele de vis pe care această superbă țară le oferă.