Delta Dunării
Home

Delta Dunării

Există locuri în lume în care timpul pare că s-a oprit și nu a permis ca oamenii, obiceiurile și frumusețea anumitor lucruri să se schimbe în totalitate. Un asemenea loc este Delta Dunării, un tărâm cu adevărat magic și sălbatic din estul României. Acest “Paradis dintre ape” cu peisaje dominate de sălcii plângătoare și nuferi catifelați se formează acolo unde fluviul Dunărea își încheie cursul principal și se desparte în trei brațe – Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe pentru a se vărsa în Marea Neagră. Locuitorii din Delta Dunării sunt prietenoși și ospitalieri, majoritatea dintre ei pescari iscusiți, gata oricând să te servească cu un pahar de vin de pe plaiurile Dobrogei și preparate din pește proaspăt.
Rezervația naturală a biosferei Delta Dunării a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1990, fiind cea mai bine conservată deltă din Europa. Pasărea emblematică a Deltei este pelicanul fiind prezente aici două specii: pelicanul comun și pelicanul creț. Pelicanul creț este cea mai mare pasăre din Europa, acesta măsurând 180 cm, iar anvergura aripilor atinge 320 cm. Aproximativ 9% din arealul total al rezervației este reprezentat de 20 de grinduri și insulițe, strict protejate, accesul în ele fiind strict interzis.

Cel mai mare grind din Delta Dunării este Letea, aici aflându-se cea mai veche rezervație naturală din România – Pădurea Letea.Aceasta este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa unde trăiesc pe lângă şacali, câini enoţi, căprioare și mistreţi, aproximativ 2000 de cai salbatici. Vara, caii sunt greu de observat ziua deoarece se adăpostesc de căldura toropitoare a soarelui prin păduri. Codalb este cea mai mare pasăre care o puteți vedea, având o întindere a aripilor de 2,5 m. Dunele de pe Grindul Letea ajung până la 13 m, fiind cele mai înalte, iar intrarea în rezervație este permisă doar pe jos. De asemenea aici veți descoperi 5 sate slab populate, iar într-unul din ele mai pot fi văzute case construite în stilul arhitectural local, din lut, lemn şi stuf, pictate şi decorate în stilul lipovenesc.

Vegetația specifică zonelor umede, cu florile protejate la nivel European acoperă peste 78% din suprafața Deltei, așadar vei putea admira și fotografia minunații nuferi galbeni, albi, albăstreaua, feriga plutitoare, pelinul sau otrățelul de baltă.

Delta Dunării adăpostește cea mai mare diversitate de păsări de pe planetă, adunând peste 350 specii de păsări, din care cel mai des întâlnite sunt acvilele de câmp, gâștele de vară, grațioasele berze negre, stârcii cenușii și rațele roșii. Multe dintre acestea, în jur de 175 dintre speciile de păsări, vin să se cuibărească vara aici chiar din Asia, Africa, Marea Mediterană sau Europa.

150 de specii de pești trăiesc în apele Dunării dintre care la loc de cinste sunt somnul, știuca, șalăul, crapul, bibanul țepos, carași, plătici, sturioni marini (păstruga, morunul și nisetrul). La capitolul mamifere, rezervația naturală se laudă cu mistreți, vidre de râu, dihori pătați, șacali aurii, iepuri de câmp, nurci europene și nevăstuici.

La “poalele Deltei”, veți păși în orașul Tulcea unde puteți vizita Muzeul Delta Dunării pentru a afla cât mai multe despre cum apărut Deltei, precum și informații despre flora și fauna pe care o vei putea descoperi vizitând acest loc unic. Pe malul mării spre Istria, vei descoperi cetatea Histria, cea mai veche așezare urbană din țară.

Nu uitați aparatul de fotografiat pentru că urmează peisaje de o frumusețe copleșitoare adunate toate în Cheile Dobrogei, formate din calcare din perioada Jurasicului. Malurile abrupte ale văii sunt brăzdate de șanțuri şi chei naturale, peșteri săpate în calcar cu descoperiri arheologice importante.

Alături de Tulcea, localitățile Murighiol și Crișana au și ele farmecul lor. Denumirea de Murighiol vine din limba turcă însemnând lacul furnicilor, iar cei care ajung aici se pot bucura de frumusețea Lacului Murighiol cu ale sale nuanțe de violet sau pot vizita ruinele orașului antic roman Halmyris, fost port maritim. Fostul sat pescăresc, Crișan este astăzi o destinație de vacanță foarte populară datorită poziției sale geografice, dar și punct de plecare către unele dintre cele mai interesante locuri din Deltă: Mila 23, Lacul Puiu, Lacul Roșu și pădurea Letea.