București
Home

București

Cu o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori, orașul București vibrează de energie, locuri secrete, muzee cu colecții captivante și clădiri deosebite. Totodată Bucureștiul este capitala României și cel mai mare oraș, centru industrial, comercial și universitar al țării.

Deși există o legendă care spune că orașul ar fi fost fondat de un oier pe nume Bucur, de la care și-ar fi luat și numele, din punct de vedere istoric prima mențiune a localității apare în 1459, într-un document semnat de Vlad Țepeș (asociat mult timp cu misteriosul conte Dracula). În 1859 devine capitala României, centrul scenei artistice, culturale și mass-media, iar între cele două războaie mondiale este supranumit Micul Paris, grație arhitecturii elegante și elitei bucureștene. Astăzi, metropola are același nivel administrativ ca județele țării și este împărțită în șase sectoare plus Ilfov, județ-sector cu administrare separată.
Transportul public este asigurat de metrou, având tuneluri ce conectează toate zonele importante ale orașului, tramvaie, autobuze și troleibuze, precum și sute de taxi-uri. De asemenea, Bucureștiul deține și două aeroporturi internaționale – Henri Coandă (Otopeni) și Aurel Vlaicu (Băneasa), aflate la distanțe apropriate unul de celălalt.
Cele mai importante puncte de atracție pentru sute de mii de turiști sunt: Casa Poporului, Ateneul Român, Centrul Vechi, Muzeul Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Țăranului Român, Casa Presei, Arcul de Triumf și Parcul Herăstrău. În continuare, vom prezenta doar câteva dintre cele mai cunoscute și admirate locuri ale capitalei românești, pe care turiștii nu trebuie să le rateze.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului

 

Vestit pentru dimensiunile impresionante, Palatul Parlamentului este caracterizat de arhitectonica deosebită care reunește stilul bizantin și influentele stilului renascentist, germanic și baroc.
Este cunoscută sub numele de Casa Poporului și a fost construită la cererea conducătorului Nicolae Ceaușescu, impresionat de măreția construcțiilor găsite la vizitele sale în Coreea de Nord și China și inspirat de ceremoniile fastuoase cu care a fost primit în cele două țări.

Ridicată pe o colină artificială, clădirea atinge o înălțime de 84 m, 12 etaje și se întinde pe 330.000 m2. Ceaușescu a dorit să fie aici reședința președinției, a comitetului central al partidului comunist și al unor ministere. Având o formă piramidală fără vârf, palatul cuprinde holuri vaste, coridoare lungi și săli imense. Cea mai mare – Sala Unirii are o înălțime de 16 m, o suprafață de 2200 m2 și cel mai mare candelabru din clădire, cu o greutate de trei tone și 7000 de becuri.

Cele peste 1000 de încăperi surprind ochii privitorilor prin opulența decorațiunilor, mobilierul din lemn masiv, ușile sculptate, coloanele de marmură, lustre de cristal, draperii din mătase și covoare imense. Iar pe lângă luxul și extravaganța sa interioară, dimensiunea sa colosală a clasat Casa Poporului pe locul 2 în lume ca mărime după Pentagon.

După vizitarea interiorului, turiștii pot surprinde o priveliște excepțională asupra clădirii, chiar din Parcul Izvor aflat în apropiere, un loc în care cele 17 ha de iarbă verde atrag vizitatorii la odihnă.

Centrul vechi și împrejurimile

 

Următorul pe lista obiectivelor turistice musai de vizitat este Centrul Vechi, în prezent transformat în centru al distracției pe timp de seară, plin de cluburi și pub-uri. Totuși, ziua, farmecul său este dat clădirile vechi și fascinante, străduțele pavate cu piatră care vă vor transpune în alte timpuri și terasele cochete unde puteți savura cu plăcere o cafea bună, un prânz sățios sau o cină copioasă.

Din Centrul Vechi, se poate porni spre Piața Universității, unde veți descoperi Muzeul de Istorie Națională, Turnul Colțea și Universitatea din București. În apropiere, pe Bulevardul Regina Elisabeta, se ajunge la Cercul Militar Național, o clădire construită în 1911, unde frumusețea sălilor aranjate în stil bizantin, gotic, norvegian sau din marmură, vă vor captiva.

Un alt punct de atracție din zonă este Grădina Cișmigiu și Calea Victoriei, atractivă pentru modul în care este îmbinată cultura clasică, cu hotelurile și magazinele luxoase moderne. Totodată, arhitectura excepțională a unuia dintre cele mai vechi teatre din București – Odeon, precum și o oprire în fața hotelului Capitol, locul în care-și savurau cafeaua și ceaiul, cei mai importanți scriitori și muzicieni ai țării începând cu anul 1900. Alături de magazinele cu branduri de renume internațional, se pot vizita Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Central Universitară și Muzeul George Enescu – cel mai mare compozitor al României, celebru la nivel internațional.

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti

 

Primul muzeu în aer liber din România, Muzeul Satului a fost construit ca un omagiu adus importanței majore pe care viața în mediul rural și tradițiile le au în istoria și evoluția României.

Înainte de prima jumătate a secolului XX, cea mai mare parte din populația României trăia la sat, cea mai mare urbanizare și industrializare a României realizându-se pe vremea conducătorului Nicolae Ceaușescu. Comunitățile rurale erau organizate pentru a satisface toate nevoile zilnice, oamenii își lucrau manual hainele, iar hrana era asigurată prin agricultură.

Aici sunt expuse case sătești și boierești din toate zonele României, în imediata apropiere a Arcului de Triumf și a parcului Herăstrău. Casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruța sau cu barca din zonele lor de origine până la București. Apoi ele au fost asamblate la loc pe suprafața muzeului de astăzi de pe malul lacului Herăstrău. Cea mai recentă casă aparține secolului al XIX-lea, iar cea mai veche casă reprodusă este din secolul al XVII-lea.