Brașov
Home

Brașov

Descris cu admirație de turiști veniți din toate colțurile lumii, orașul Brașov se află în centrul depresionar al României. Este locul perfect în care vă puteți bucura de natură, peisaje pitorești, fortificații și cetăți medievale, sporturi montane, cultură și tradiție.
Cu rucsacul în spate, un aparat foto și pregătiți de explorare, puteți face popas în centrul istoric al orașului Brașov. În Piața Sfatului, amalgamul de turiști veniți din diferite țări, alături de clădirile cu arhitectură deosebită, emană o energie senzațională. În trecutul îndepărtat aici se organizau târguri pentru negustorii sași, maghiari și români.
În centrul pieței este amplasată Casa Sfatului, construcție ce îmbină stiluri arhitecturale diferite și locul unde fiecare negustor își expunea pe vremuri marfa pe care urma să o vândă. Tot în centru, veți descoperi și cea mai mare biserică gotică din România – Biserica Neagră, veche de peste 500 de ani. Biserica a căpătat acest nume din cauza fumului negru care a acoperit pereții într-un incendiu izbucnit în 1689. În biserică se află una dintre cele mai mari orgi din Europa, o orgă cu 4.000 de tuburi.

O panoramă superbă cu orașul se poate surprinde de pe Dealul Cetății. Aici este așezat un vechi punct de apărare al orașului, numit Cetățuia. Construită în anul 1524, Cetățuia avea inițial un singur turn de veghe, ulterior fiind construit și un bastion de lemn, patru turnuri și o fântână misterioasă, cu o adâncime de 81 de metri.

Misterul specific Evului Mediu învăluie și Brașovul, aici fiind descoperită o întreagă rețea de tuneluri și grote care, se presupune că legau în trecut mai multe bastioane de apărare sau chiar toate părțile orașului. Cele mai cunoscute sunt tunelurile descoperite în zona După Ziduri, iar la demolarea unei case din cartierul Bartolomeu, în 2008, s-a găsit o ușă metalică, închisă cu lacăt, ce făcea legătură cu Biserica Bartolomeu. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial se presupune că exista un tunel care lega Piața Sfatului de o peșteră de pe Șaua Tâmpei, unde erau ținuți în captivitate prizonieri germani.

Construcțiile medievale din Brașov includ și două turnuri importante pentru oraș la vremea lor: Turnul Alb și Turnul Negru. Primul a fost construit în formă de potcoavă și era locuit de breslarii cositori și arămari. Turnul Negru, înalt de 11 m, avea rolul de a ține dușmanii departe de zidurile orașului Brașov, dar și un sistem de legătură cu Cetatea Brașovului printr-un pod mobil, care se deschidea spre Bastionul Fierarilor.

Dar zona Brașovului, pe lângă edificiile medievale și culturale pe care le are, este căutat de către turiști pentru parcurile sale naturale și activitățile montane de sezon.

Parcul Natural Piatra Craiului este o oază de liniște și relaxare, care se întinde pe o suprafață de 1200 ha. Vegetația extrem de bogată și unică adună specii de plante endemice care se află sub protecția legii, una dintre ele fiind ”garofița cu prea frumoase brâuri”, o specie descoperită în urmă cu peste 100 de ani în România.

Se spune că primele excursii aici au fost făcute de ciobanii și vânătorii locali, în anul 1822, iar cele reprezentative obiective din masivul Piatra Craiului sunt: Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui, Avenul Vlăduşca, Creasta Dințată sau Prăpăstiile Zărneştiului.

Natura a creat un adevărat tablou de peisaje și în Parcul Natural al munților Bucegi, situați în partea estică a Carpaților Meridionali. Numele munților Bucegi provine de la “buciac” sau “buceci”, care însemna “fag”, deoarece versanții situați la peste 1000 m altitudine sunt acoperiți de păduri de fagi. Parcul natural Bucegi este un habitat complex cu peste 3500 de specii de animale, unele destul de rare, precum tritonul carpatic, cerbul, cocoșul de munte sau zimbrul, dar și specii de plante unice în România, protejate de lege, precum floarea de colț, iedera albă și ghințura galbenă. Pe lângă drumețiile montane cu ghid turistic autorizat, se practică alpinism, mountain bike și diferite sporturi de iarnă. Cele mai impozante locuri din Bucegi sunt Babele și Sfinxul, Cascada Urlătoarea, Cheile Tătarului sau Poiana Crucii.

Rezervația Naturală Tâmpa este un alt punct de atracție al zonei.  Orașul și chiar întregul județ se poate admira perfect din vârful Muntelui Tâmpa, ce atinge o altitudine de 960 m și aparține masivului Postăvaru. Exploratorii cu spirit de aventură pot urca până în vârf urmând unul dintre traseele montane, iar cei care își doresc să ajungă mai repede în vârf, pentru a se bucura apoi de alte activități, pot urca cu telecabina. Întinzându-se pe o suprafață de peste 150 ha, pe versantul nordic al rezervației se află o pădure cu diferite specii de arbori, de la stejari, tei, ulmi de munte, la frasini și pini. În plus, aici își găsesc casă peste 35% dintre speciile de fluturi din România, sporind și mai mult frumusețea locurilor.