Bâlea Lac
Home

Bâlea Lac

În partea centrală a munților Făgăraș, din Carpații Meridionali, într-o căldare glaciară, își atrage turiștii însetați de frumusețea naturii și aerul montan purificator, dar și de ineditul hotel de gheață construit iarna aici: lacul Bâlea. Aflat la o altitudine de 2.034 m lacul are o suprafață de 4,6 ha și o adâncime maximă de 11,35 m. Zona Bâlea Lac este perfectă pentru drumeții montane, iar de aici se poate ajunge la cel mai înalt vârf din România – Moldoveanu, la Negoiu și vârful lui Buteanu. Se poate ajunge vara cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina de lângă cascada Bâlea.
În jurul denumirii lacului s-a creat chiar și o legendă care spune că, numele i se trage de la un cioban curajos pe nume Bâlea. Acesta ar fi ajutat un împărat să-şi înfrângă inamicul și drept cadou s-a căsătorit cu fiica împăratului. Pe când tinerii se aflau pe munte, într-una din zile o furtună mare i-ar fi împins în lac, iar de atunci a primit denumirea de Bâlea Lac.

În apropierea lacului trece șoseaua de mare altitudine, Transfăgărășan, închisă circulației pe timp de iarnă deoarece stratul de zăpadă care o acoperă depășește uneori 2 m, dar și din cauza avalanșelor dese. Șoseaua este una dintre bijuteriile turistice ale României, realizatorii show-ului TV al BBC, Top Gear, numind Transfăgărășanul „one of the best road in the world”. Faima sa i-a adus turiști din întreaga lume, inclusiv mari personalități, printre care enumerăm: Jean Claude Van Damme, Jeremy Clarkson, Nicolas Cage și alții.

Transfăgărășanul surprinde atât prin înălțimea la care a fost construit, cât și prin peisajele de vis pe care le oferă. Și este deschis doar în perioada iulie – octombrie. De impresionanta șosea se leagă o mulțime de evenimente: Sibiu Rally, o cursă a mașinilor de epocă, 2X2, cel mai greu concurs de alergare montană, Dracula Bike Fest, o întrecere de ciclism, Transfăgărășan Speed World Record și multe altele.
În fiecare iarnă în perioada ianuarie – martie se construiește chiar din blocurile de gheață extrase din Lacul Bâlea, unicul hotel de gheață din România și din Europa de Est. Iarna, peisajul din împrejurimi seamănă cu decorul folosit în celebra animație Frozen.

Experiența unei nopți dormite în hotelul de gheață este de-a dreptul unică şi copleșitoare, grație boemei tematici a celor 12 camere duble destinate cazării: „Baroque in Ice”. Camerele sunt elegante, amenajate cu bun gust şi pragmatism. Pentru mai multă intimitate poți opta pentru cazarea într-unul dintre cele trei igloo-uri de gheață, unde ai parte de exclusivitate. Totodată, vă puteți relaxa la restaurantul și barul hotelului, unde atât paharele cât și farfuriile sunt făcute din gheață. Temperatura se situează undeva între -2 şi +2 grade, de aceea, pentru un somn liniștit vei primi saci călduroși de dormit, pături şi blănuri pufoase. Ce poate fi mai inedit de atât?
Lângă hotel este construită anual și biserica de gheață deschisă tuturor oamenilor indiferent de religia din care fac parte, lucru care o face să fie foarte populară. Având o înălțime de aproximativ 4 m şi construită după modelul unei biserici vechi din orașul Sibiu, aici se oficiază ceremonii ortodoxe, catolice sau pentru evangheliști.
Ca puncte de atracție în zona Bâlea Lac se regăsesc și Cascada Bâlea, râul Bâlea, Lacul Capra, Cabana Bâlea Lac. De asemenea, în drumeții pregătește-te să faci fotografii deoarece cu puțin noroc vei putea întâlni capre negre, cerbi carpatini, marmote, vulpi sau ursoaice cu pui.

La Bâlea Lac, vara îți poți încerca spiritul aventurier cu drumeții, alpinism, ciclism, zbor cu parapanta, pescuit, vânătoare sau bungee-jumping, iar iarna ai ocazia să schiezi sau să faci helischi, snowboarding, alpinism, patinaj, snow park sau poți petrece clipe minunate admirând decorul de poveste creat de mantia albă de nea ce îmbracă întreaga zonă, savurând o cană de vin fiert cu scorțișoară lângă foc.
Pregătește-te așadar să te lași fascinat de peisajul montan, absolut superb, ce te înconjoară!